Historie


Hvorfor ikke starte jeres tur til Legoland eller Lego House på det sted, hvor det hele begyndte – eller næsten begyndte?

I 1921 friede Bjarnes bedstefar til naboens hushjælp, Det var måske et lidt usædvanligt frieri: ”Hvis jeg bygger en gård på jorden mellem jeres gård og vores, vil du så hjælpe mig med at drive den?” Han fik et ja, og da de nødvendige penge var fundet, blev den velrenommerede tømrermester Ole Kirk Christiansen kontaktet. Bedstefar og bedstemor blev gift i 1923, det samme år, hvor de første af bygningerne blev bygget. Det var en rigtig god bygningskvalitet, eftersom Ole Kirk Christiansen ikke var en hvilken som helst tømrer. Hans firma kom sidenhen til at hedde LEGO, og den historie kan I se mere om her på siden.

Og har I i øvrigt gættet navnet på Bjarnes bedstemor. – ja selvfølgelig. Hun hed Karoline, deraf navnet på gården ”Karolinelund”. Bygningen med lejlighederne blev bygget i 1929 til de ansatte på gården, og lejlighederne har siden fået flere ansigtsløftninger, så de nu fremtræder helt moderne og tidssvarende, men stadig med et look tilbage til, da det hele startede. Året efter Karolinelund var bygget, brændte Ole Kirk Christiansens hus på Hovedgaden, efter at nogle børn havde leget med tændstikker. Det var i 1924. Derefter byggede Ole så det det såkaldte Løvehus. Det ser lidt frygtindgydende ud her på hedejorden med de to løver, der flankerer indgangen. Rygter siger, det måske var for at holde kreditorerne væk- Senere hen blev det ikke nødvendigt.

Man kan se hele den fantastiske og rørende fortælling om Lego´s historie på YouTube, hvor der ligger en meget flot animationsfilm ”The Lego Story”. Den varer ca et kvarter, er oversat til flere sprog og både børn og voksne kan have glæde af den.

Som en lille sidegevinst kan vi anbefale at køre et smut til Skjoldbjerg kirke, som Ole Kirk Christiansen byggede i 1920 – 21. Få km herfra, Skjoldbjergvej 45, Vorbasse, ligger denne smukke lille landsbykirke.

Når man har set Skjoldbjerg Kirke 1920 – 21, Karolinelund Apartment 1923 og 1929 og Løvehuset 1924 har man fået en ide om, hvad Ole Kirk Christiansen byggede i sin periode som tømrermester. Og som mange ved, var hans motto: ”det bedste er ikke for godt”